KæmnerhyttenKæmnerhytten var en af de første hytter, der blev bygget i forbindelse med vikingespillet. Det skete på initiativ af den daværende kæmner (kommunaldirektør) i Frederikssund Aksel Nielsen, heraf navnet på hytten.

Kæmnerhytten havde sin oprindelige placering ved kongesiden af scenen, i det såkaldte Udgård. Men i året 2005 blev den ca. 50 år gamle hytte flyttet til sin nuværende placering på Midgård. Hytten blev herved gennemgribende renoveret og gjort lidt større af hyttens beboere.

Kæmnerhyttens bebyggede areal er 3,6 x 8 m.; den er delt op i et lokale på 28 m 2 og et overdækket indgangsparti på 7 m 2 . Hyttens vægge, der er klinkbygget, består af kraftige kalmarbrædder. Det yderste af taget er lavet af barkede skalle fra nåletræer. I selve konstruktionen af hytten har man taget udgangspunkt i den byggemetode, der blev anvendt i de gamle staklader.

Kæmnerhyttens beboere har modtaget tilskud til byggeriet fra Friluftsrådet.

Der er knyttet 25 personer til hytten heraf er 4 børn.

Kæmnerhytten er centrum i de sociale aktiviteter, der er for hyttens beboere og deres gæster i forbindelse med vikingespillet, men Kæmnerhytten danner også ramme om mødevirksomhed året igennem, eksempelvis åbent hus-arrangementer, solhvervs- fester m. v.

Det er meget aktive folk, der er tilknyttet hytten. De medvirker i snart sagt alle områder indenfor vikingespillets mange gøremål. Her kan nævnes: syning af dragter, pr-virksomhed, rollehavende og statister under selve spillet, både som fægtere og skjoldmøer (valkyrier), som lurblæsere og samaritter. Ja og flere af hyttens kvindelige beboere er med i Vølvekoret.

Tekst: Niels Nedergaard


Den gamle Kæmnerhytte var ikke så stor, og beboerne havde det lidt trangt - både ude og inde. Det hjalp lidt, da der blev rejst et sejl over ude-arealet, så de fleste kunne sidde i tørvejr. Men da der viste sig en mulighed for at flytte hytten til en større grund i Midgård slog kæmnerne til!

Den gamle hytte blev revet ned. En del materialer kunne genbruges, men der skulle også købes nyt - bl.a. skulle den nye hytte være større end den gamle. Der blev rejst et skelet i form af et stort vikingehus, og så blev der bygget på fuld kraft under ledelse af bygmester Søren Larsen.

Snart kunne der holdes rejsegilde på den nye Kæmnerhytte...

...og malersjakket rykkede ind.

Men selv om hytten havde fået tag og var blevet flot malet, var der stadig noget at gøre. Det viste sig nemlig, at de nye naboer var temmelig sky - derfor måtte byggeholdet igen trække i arbejdstøjet og bygge et hegn...

Men en skønne dag var alt færdigt, og Isabella kunne stolt vise hytten frem.
Så er det vist tid til at holde en pause - og måske få lidt frokost. Meget snart vil der komme faste borde og bænke, skal-beklædning på det nye hegn og en flot udsmykning omkring døren. Og så kan beboerne endelig slappe af og nyde livet i den nye Kæmnerhytte.Tilbage til forsiden